Bahan-bahannya:
3 potong memanjang betik mekal.-hiris kecil-kecil.
8 ekor udang -buang kulitnya.
1 peket serbuk santan.
1 1/2 cawan air. (kak rose guna santan fresh)
5 biji cili padi-jika suka pedas boleh la tambah ya.
3 ulas bawang merah.
1 batang serai ketuk.
1 helai kecil daun kunyit..simpul
1 hirisan kecil lengkuas. (kak rose omit yg ni)
1 hirisan kecil halia.(yg ni pun...)
1 ketul kecil kunyit segar,
1/2 tsp serbuk kunyit..tambah warna kuning.
1/2 keping asam gelugur.
Garam dan gula secukup rasa.
Cara-caranya:
- Bawang merah,halia,lengkuas ,kunyit dan cili api di kisar dengan sedikit air hingga halus.
- Bancuhkan serbuk santan dengan 1 1/2 cawan air hingga larut.
- Masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam periuk dan masak hingga mendidih atau betik empuk.
- Siap:)...
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAssalamualaikum K.Rose,
ReplyDeleteSham ponah try masak ni dulu K.Rose.. memang sodap kak.. podeh-podeh manih.
sedapnyer..
ReplyDeleteSedap! first time tau betik masak lemak..biasa buat bening air letak cili padi..tu pon laju hirup kuahnyaaa..hihi...
ReplyDeleteJom kawal dengan kolestrol dengan PHYTOCOL ST!
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/phytocol-st-cara-mudah-sekat-kolestrol.html