tapi yang ni kak rose kukus pulut tu cam biasa... Gee, kak rose kopi resepi sambal tu ya... mekasih, sedap dan bilis tetap rangup dalam sambal tu...
Sambal Bilis
1 cawan ikan bilis - dibersihakan dan goreng garing
Bahan dikisar
4-5 ulas bawang merah
1 mangkuk cili kering
Garam, gula
Sedikit sos tiram
minyak
Panaskan kuali dan masukkan minyak. Tumis bahan yg dikisar sehingga
naik baunya. masukkan garam, gula dan sedikit sos tiram. Biarkan
sehingga garing dan naik minyak. Masukkan ikan bilis yag sudah digoreng
garing tadi. Angkat dan boleh dihidangkan bersama pulut tanak.
*** kak rose biarkan sejuk dulu sambal tu baru lah masukkan ikan bilis.... tetap rangup krup krap dalam sambal tu!
looks fabulous
ReplyDeleteTelan air liur laju-laju saya ni kak rose..
ReplyDeleteBila kak rose tulis.. krap krup rangup ikan bilis mkn dgn pulut tu..
Kalau kak rose kat shah alam lagi..
Saya dah muka tak malu.. ketuk pintu rumah, minta semangkuk :)
Waaa.... sedap kan maakan pulut sama sambal ikan bilis...
ReplyDeleteTorviewtoronto, the looks n the taste too!
ReplyDeleteYati, mengulang makan pagi tadi pun masih rangup lagi ikan bilis tu...
ReplyDeleteGee, mekasih bagi idea masak2... tq tq
ReplyDeleteSalam Kak Rose, nmpk pulut tu mcm sedap aja. Saya suka pulut tanak sbb lbh lembut tp hubby plk suka kukus he3 mcm2 kepala nak ikut. Sambal tu tak tau plak bubuh sos tiram mesti sedap kut...tq Kak Rose sbb bg tips sambal.
ReplyDeleteNk tanya sikit bgmana nk goreng bilis bg lama tahan rangup..