cantik telonya sbb masih baru katanya... dan masak lemak ciliapi yang kurang pedas ni resepinya dari sini., banyak resepi style nisemilan yg sedap2 semuanya....
BAHAN-BAHAN :
5 biji telur itik - boleh tambah
5 cawan santan - kalau kurang boleh tambah
1 helai daun kunyit
1 batang serai - saiz besar
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api
1 inci kunyit hidup
sedikit garam - secukupnya
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
BAHAN-BAHAN :
5 biji telur itik - boleh tambah
5 cawan santan - kalau kurang boleh tambah
1 helai daun kunyit
1 batang serai - saiz besar
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api- kak rose kurangkan
1 inci kunyit hidup
sedikit garam - secukupnya
CARA MEMASAK :
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan kunyit hidup , cili api dan ditumbuk lumat
bersama garam . Masukkan semua santan dengan bahan ditumbuk ke dalam periuk
bersama daun kunyit dan serai . Gaul semua bahan dan masak sampai kuah santan
mendidih .
2. Pecahkan sebiji2 telor dalam mangkuk berasingan dan masukkan dalam periuk sebiji2 jugak hingga habis. perlahankan api dan tutup periuk. selepas 3-4 minit buka tutup periuk dan kacau perlahan2... jika telur dah keras boleh kacau perlahan2 dan pastikan telor tidak melekat didasar periuk. perasakan gulai dan bila telor dah cukup masak boleh la padam kan api dapur.
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Sedapnya kak rose.. elok Cantik telur itik tu kak rose.. nampak baru tu. Kalau masuk angin dia punya kuning dah Pecah. kan..
ReplyDeleteyati... nasib baik la dapat telo yg fresh..makan nasi bagai tak hengat!
ReplyDelete