Bahan2
(dalam 20 biji)
- 1 cawan tepung pulut
- 1/4 cawan tepung gandum
- 1/3 cawan air daun pandan (daun pandan dikisar halus dengan air)
- 1/3 cawan air dengan 2 titik pewarna hijau
- 1/2 cawan kelapa parut digaul dengan 1/2 sudu teh garam
- 1/2 keping gula melaka/kabung (dipotong kecil-kecil)
Caranya
1. Di
dalam besen saiz sederhana, gaulkan tepung pulut, tepung gandum, air daun
pandan dan air warna sehingga mesra sebati dan tak melekat dijari.
2. Sediakan periuk berisi
air, untuk proses masak buah melaka.
3.
Sementara
menunggu air mula mendidih, canaikan adunan sebesar duit 20 sen dan masukkan
gula melaka yang dipotong kecil, siapkan dalam 4-5 biji.
4. Air dah pun mendidih dan
masukkan buah melaka, kalau dah masak ia akan timbul.
5.
Setelah
itu angkat dan toskan.
6. Pindahkan
kedalam dulang berisi kelapa parut untuk dioleskan.
7.
Okay,
dah siap, maka bolehlah dihidangkan untuk minum petang atau bila2 rasa teringin
nak makan buah melaka. Selamat mencuba
Ye kak rose, saya pun terperanjat bila beli tepung pulut pd hari ahad tu... Harga naik, pada Hal kedai runcit biasa tak kan ada GST kan.....
ReplyDeleteSama pulak entry kita, tapi saya onde-onde labu ;)
kata mentri tu la leh nak pakai kan...yg zero rated barang pun sama naik harganya!
ReplyDelete