resepi pulut kuning ni kak rose cnp dari blog CMG, pulut kuning berkat namanya....kak rose lagi suka kalau guna santan fresh, lemak dan manis rasanya. apa pun meh kak rose kongsikan resepi dari CMG ni. mekasih ya Mat.
Bahan-Bahannya :-)
850 g beras pulut
3 inci kunyit hidup, atau (kak rose tuko dengan pewarna kuning sikit)
2 camca teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
2 cawan santan + 1 1/2 camca teh garam, kacau rata
1 helai daun pandan, disimpul
Cara membuatnya :-)
- Kupas kunyit hidup (jika menggunakan kunyit hidup), cuci dan tumbuk, campur 1 camca teh air dan perah jusnya. Cuci beras pulut dan rendam, campur asam gelugor dan jus kunyit @ serbuk kunyit tadi. Gaul rata dan biar terendam 8 - 9 jam.
- Kemudian toskan pulat tadi, keluarkan asam gelugor, letak daun pandan dan kukus 10 minit. Kemudian alihkan pulut yang 1/2 masak tadi ke dalam bekas lain. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil digaul hingga santan habis. Gaul hingga sebati bersama pulut dan kukus balik 15 - 20 minit.
- Bila masak, balik2kan pulut dan jika tiada lagi pulut yang mentah, boleh dialihkan ke dalam bekas lain. Hidangkan bersama rendang ayam, kari atau lauk2 kegemaran...
comel ye pulut kuningnya...hihi
ReplyDeletesikit2 baru berselera :)
salam kenal kak .
jemput ke blog nana