Saturday, January 10, 2015

Sauce meat ball ala Ikea

 Salam hujung minggu buat semua... pasti ibu bapa yang ade anak2 sekolah semuanya sibuk dengan persiapan terakhir sebelum anak2 memulakan term persekolahan yang tertangguh... selamat buat anak2 semua ya...kak rose kat sini masih berkemas tak abes2... beginilah bila tempat kerja berpindah2... barang2 pun ikut berpindah sama.... dan yang paling tak suka bila cari satu2 barang tu tak jumpa.... orang lain packing, dan kita tak dapat nak labelkan dengan detail... adoyaiiiii la.. dan ari ni pulak kemas kain baju nak ikut en asben g KK selama sepuluh hari.... tak dayo den nak tinggal sorang2 kat rumah selama itu....so iku aje la.. yang dikotak tak abes bukak dah nak pack yang ni pulak!

 tinggalkan kisah pack, unpack dan pack sekali lagi ni.... meh kak rose nak kongsikan apa yang kak rose masak kali terakhir sebelum berpindah ke Penang ni. mak aiiiii!!!! masak tahun lepas, nak jugak buat entry kat sini. sebenarnya sebelum berpindah kami buat family day kat kampung, kumpul semua adik beradik, anak cucu cicit.... 75 pax semuanya. happy sangat dan hilanglah reash pasal nak berpindah tu... dan bahagian kak rose untuk sediakan bahagian menu western n bbq. jadi kuah untuk bbq malam tukak rose siapkan awal2 kat rumah dan bawak balik, so kak rose guna resepi ikea meatball ni dan buat hingga empat portion...sedap hingga habis licin malam tu untuk makan dengan daging n ayam black pepper, ikan, udang, sotong meatballs n sausages. tak lupa 10kg of fries jugak!

resepinya, dari sini. mekasih kongsikan ya.... tak rugi mencuba lagi dan lagi dan lagi.....

Sauce Gravy 
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk
100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
1 sudu gula
serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging


Cara penyediannya
1-  Cairkan butter guna api perlahan. Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. jgn sampai garing.
2-  Masukkan tepung gandum. Kacau hingga berubah warna sedikit coklat. masukkan tomato dan biar hingga tomato layu.
3-  Masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy. Kcau rata dan biar sampai mendidih.
4-  Sentiasa kacau bagi tak berketul. Perasakan dgn garam jika terasa tawar. 



Kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.
5-  Kacau sebati. Tutup api, blender gravy tadi hingga halus. Tuang semula dalam periuk dan didihkan sebentar. Kacau sentiasa. Apabila sudah mendidih, tutup api dan tuang atas meatball. yummy!

2 comments:

  1. sedapkan sos ni...buat banyak2 simpan dlm fridge boleh cicah ngan chicken chop atau nugget. Bila budak2 dah mula sekolah lagi sibuk. Rose dah pindah Penang ke?

    ReplyDelete
  2. ada masa Nina pun akan masak lebih dan simpan dalam freezer.
    Lain masa nak masak senang dan cepat :)

    ReplyDelete