Monday, December 1, 2014

Kerabu mangga dan kawan2nya

Salam 1 December, how time flies kan.... rasa sekejap jer dah hujung tahun.  buat kerabu mangga untuk lunch semalam.... mangga putik ni sikitpun tak masam, sangatlah sedapnya bila dah gaul dengan segala bahannya tu...taruk kacang banyak2 tapi kurangkan cili api tu... meratah dengan nasik panas....tak payah lauk lain dah....apa pun buat jugak sup ayam n panaskan baki daging dndeng ari tu.

resepinya dari cmg.....mekasih ya Mat

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 - 3 biji mangga muda (ikut saiz, kalau kecik guna 3, kalau besar guna 2)
1 biji tomato, belah 4, buah bahagian tengahnya dan hiris
1 biji bawang besar, mayang halus
1 genggam kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak, buang kulitnya dan tumbuk kasar
1 genggam ikan bilis, dibersihkan, dan goreng hingga garing
4 biji cili padi, hiris halus (kak rose buh dua biji je)
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 1/2 camca besar sos ikan
1 camca besar penuh gula
1 biji limau nipis, perah jusnya
 
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kupas mangga muda, kemudian rendam dalam air 15 minit untuk membuang getahnya. Toskan dan hiris halus. Masukkan ke dalam mangkuk bersama hirisan bawang dan tomato. Gaul rata. Ketepikan.
  2. Satukan sos ikan, gula, bawang putih, cili padi dan jus limau nipis dalam mangkuk, kacau rata2 dan curah dalam mangkuk berisi mangga hiris dan bahan2 lain. Gaul rata. Tambah kacang tanah dan ikan bilis, gaul lagi dan sesuaikan rasa. 
  3. Alas bekas sesuai dengan daun salad. Alihkan kerabu atas daun salad dan abur sedikit ikan bilis goreng dan kacang tanah yang telah diasingkan atasnya sebelum menghidang. Hidangkan segera bersama nasi dan lauk2 lain.
 
 daging dendeng yang kak rose buat ari tu... just panaskan dan siap dihidang.

 buat jugak sup ayam ni.... just for something yang ade kuah.

dan ni la lunch kami dua beranak tenghari semalam...lunch sebelum anak bujang mama balik melaka. tapi minggu depan kena balik semula sbb ade appoinment dengan doctor pakar ent pulak...

No comments:

Post a Comment