dan sesudah mengaji dan bacaan doa, masa yang sangat best untuk menjamu selera sambil pot pet lagi... bila dah ramai dan berkumpul2 cam ni mmg banyak cerita kan.... ade kengkawan yang cam ni jugak ker? ade jugak yang tanya resepi... macamlah kak rose ni pandai masak kan? tapi yang selalunya kak rose sama2 kongsikan apa2 saja yang kita tahu.... cik google kan ade, so semua pun boleh buat kalau mahu!
dan dengan kuih cara berlauk ni ada yang mintak kak rose bukak kelas memasak pulak. adoyai la... idok le teman pandai nak bukak kelas bagai.... setakat nak tunjuk resepi tu boleh la.... meh nak kongsikan resepinya yang kak rose kopi dari blog Gee. mekasih ya... laku kuih yang sedap ni.....
Bahan untuk Inti
200g daging cincang
1 biji bawang besar, dipotong dadu
3 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kari dicampur dengan sedikit air untuk dijadikan pes
sedikit minyak untuk masak
sedikit daun bawang dan daun sup dipotong halus
sedikit garam dan gula
Bahan untuk batter :
1 1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
sedikit garam
sedikit pewarna kuning telur
bermacam2 kuih ade... pilih mana yang berkenan dihati....
1. untuk batter kuih cara, masukkan semua bahan dan gaul sebati. Jangan terlalu cair. ketepikan
2. untuk inti, panaskan minyak, tumis bawangputih yang ditumbuk, masukkan pes serbuk kari sehingga naik minyak. masukkan daging dan gaul sebati.
3. masukkan bawang, daun bawang dan garam. gaul sebati. masak hingga kering kuahnya.
4. panaskan acuan kuih cara di atas dapur, sapukan minyak pada acuan, masukkan batter kuih cara. kemudian masukkan inti kedalam batter kuih cara tersebut. hias dengan cili merah dan daun sup.
5. biarkan 7-8 minit atau sehingga kuih masak.
bergebang2 dengan gang sebelum bacaan bermula.....
sedapnya kuih cara. lama dah tak buat. Btw kuih dalam tupperware biru tu badak berendam/puteri mandi?
ReplyDeleteIta, tuannya kata nak buat kuih koci tapi kehabisan daun pisang... dan jadilah koci tak berbaju!
ReplyDeleteKita suka kuih cara ni...tapi kita suka lagi bergebang...he he
ReplyDeletekuih kita suka tapi bergebang2 laaaaagi la suka! he he he
ReplyDeleteassalam singgah
ReplyDeleteanika kuih boleh tukar2 resepi tambah lagi koleksi
sud@is, tq sudi singgah kat sini...
ReplyDelete