Tuesday, October 21, 2014

Bubur sagu mutiara

 bubur sagu mutiara yang kak rose buat petang semalam.... makan sejuk2 memang nyaman sekali.  ternampak bubur ni kat blog dari Indonesia, Hesti' Kitchen berposing dengan cantik sekali.... lagi lah sangat teruja kak rose nak mencubanya.walaupun sudah pasti hasil kerja keras tangan kak rose ni tak jadi secantik tuan punya resepi... gigih mencari buah nangka untuk hiasan bubur ni... sangat mahal nangka sekarang, rm15.90/kg kat Aeon Big, kalau kat kampung tu sampai terbiar masak kat pokok... sudahnya jadi rezeki cik monyet jer!



 resepinya sangat mudah....tapi tak de sukatan yag exact, jadi kak rose pun main agak2 jer.... ikut sedap tekak sendiri...

sagu biji, rebus hingga transparent dan tapiskan dibawah air menaglir
masakkan santan campur gula dan sedikit garam+daun pandan untuk bau harum
masukkan sagu tadi, kacau selalu hingga mendidih
masukkan dalam bekas kecik2
hiaskan dengan potongan nangka diatasnya dan simpan dalam fridge
nikmatinya sejuk2..... nyaman sekali deh!

bubur ni sangat sesuai untuk berbuka puasa, so nanti2 boleh lah simpan resepi untuk next bulan puasa, Insya Allah. dan semasa menikmatinya semalam kak rose potongkan nangka banyak2 lagi lah menambahkan kesedapannya...... tapi rasanya kak rose lebih suka pada rasa sagu with santan n gula melaka tu....

No comments:

Post a Comment