kodek2 resepi jumpa kat sini, tapi guna bebola ikan.... pandai2 lah menderhakan resepi dengan apa yang ade dalam stok kita....jom tengok resepi simple ni..
bahan-bahan:
20 biji bebola ikan(saiz kecil) (kak rose guna bebola ayam)
1/2 batang carrot(potong ikut suka)
1/2 kiub pati ayam maggie
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih* }ditumbuk
1 inci halia*
secubit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
900ml air
daun sup/daun bawang,bawang goreng
cara-cara:
1)tumis bahan tumbuk hingga naik bau..kemudian masukkan kiub pati ayam..kacau hingga kiub hancur
2)masukkan air dan carrot..biar hingga mendidih dan carrot lembut
3)masukkan bebola ikan,serbuk lada sulah dan garam..biar sebentar.
4)last tabur dengan daun sup/daun bawang,bawang goreng..siap tuk dihidang
salam kak rose..
ReplyDeletewah, best ni makan sup2 macam ni..simple dan menu yang sihat..
selamat hari malaysia..
Sesekali meratah sup memang sedap kak rose... slurpp menghirup kuah sup.. perghhh nikmatnya...
ReplyDeleteBbwana, bila tinggal sorang mmg nak makan yg mudah2 jer.
ReplyDeleteselamat hari malaysia jugak buat bbwana ya.
Yati, slurpppp....cepat dimasak sedap dimakan!
ReplyDeleteKalau ginilah rupa supnya, gerenti 3 mangkuk saya punya... slurrrpoppp!
ReplyDeletesamalah saya kakrose, hahhaaa kalau sorang2 mmg malas, rajin masa ada pelanggan je kan kedai ni hahaa apa2pun ternagkatlah sup bebola ayam tu..
ReplyDeleteAmie, kak rose sorang boleh abeskan seperiuk tau!
ReplyDeleteNoor, kat dapo ni mmg x de pelanggan, tu yang laaaaagi malas nak masak!
ReplyDeleteSaya baru nak cuba masak sup ni utk anak2...depa jenis tak makan sup sayur....lauk basah dah abis...yg ni pun jadi ler
ReplyDelete