banyak kali dah buat kuih lopes ni, rasanya tiap kali puasa mesti ade juadah ni.... kak rose ni masak ikut apa yang keluarga nak makan, berbaloi rasanya kalau apa yang kita masak tu dinikmati dengan seleranya...nasib baik anak dan en. somi jenis tak kisah sangat dengan menu yang kak rose sediakan, Alhamdullilah. walaupun kadang2 ade special request, tapi masih dapat jugak memenuhi permintaan derang.
resepi kuih lopes kak rose cnp dari tulip77@Myr, terima kasih ya..
Bahan-bahan
- 2 cawan beras pulut
- 2 cawan santan cair
- 1/2 cawan air pandan (dikisar)
- 1 st air kapur (kak rose x letak)
- 1/2 st garam
- beberapa titik pewarna hijau
- kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
- *** air gula ***
- 3 ketul gula melaka (kak rose guna sekeping beso tu)
- 5 sb gula
- 3 cawan air
Cara-cara
- Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
- Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
- Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
- *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.
Salam kakrose...mcm nak buat je, senang kan? takyah daun pisang bagai.
ReplyDeletezana fahmi, kita yg buat dia... carilah cara yg paling mudah. he he he
ReplyDeleteBagus tips yg kak rose beri tu.. senang kerja kan :)
ReplyDeleterasa nak buat ler ptg nie, bahannya ada tu...
ReplyDeleteYati, semua nak short cut,asalkan rasa tetap maintain ok la tu kan...
ReplyDeleteNani, selamat membuat dan menikmatinya ya.
ReplyDelete