Saturday, June 21, 2014

Kerabu mangga kerisik ala Siam

 slurpppp!!!!.... kecur air liur tengok kerabu mangga ni tak? rasa kelainan kerabu ni sbb ade kerisik dalam tu. sedap sangat pada kak rose ler...sambil menaip ni pun boleh kecur air liur lagi tau! pada hal semalam dah meratah kerabu mangga ni. anak yang x suka makan sayur pun suka jugak dengan kerabu mangga ni. dan yang bestnya mangga apple ni tak masam langsung, suka sangat sbb kak rose mmg x suka yang masam2 tu...dan bila perahkan sedikit asam limau baru ade rasa masam sket... yang tekak ni masih boleh terima!

meh kak rose kongsikan resepinya kat sini.... kopi dari dapur sifu masak2 CMG yang femes tu. mekasih ya Mat... walaupun kak rose x de daun ketumbar tu, tp tetap sedap pada kak rose ni....

BAHAN-BAHANNYA :-)

3 biji mangga epal, yang mengkal, diparut atau hiris memanjang
4 biji bawang merah, hiris halus
1 batang serai, ambil bahagian putih sahaja, hiris halus
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
Sedikit daun ketumbar, hiris halus (tak letak) (kak rose pun x dak!)5 biji cili padi, hiris halus (mat guna 4 merah dan 4 hijau) (kak rose guna 2 biji jer)
2 camca besar udang kering, rendam dlm air panas sekejap, tos dan tumbuk halus
1 camca besar gula pasir
1 camca besar perahan jus limau nipis (mat guna limau kasturi)
2 camca besar sos cili Thai (mat guna sos chili thai "LIFE")
4 camca besar kerisek (mat guna 2 camca besar sahaja)
Sedikit garam, jika perlu (mat guna sos ikan)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam mangkuk besar, campurkan mangga dengan semua bahan-bahan yang dihiris dan dimayang tadi. Gaul rata.
  2. Masukkan gula, udang kering, jus limau nipis, sos cili Thai, garam dan akhir sekali kerisek.
  3. Gaul rata semua bahan hingga sebati dan seimbangkan rasa ikut tekak memasing. Hidangkan dengan nasi putih. Selamat Mencuba...!

1 comment:

  1. as salam Kak Rose, adoii sedap nya kerabu ni sama macam org brunei jugak ni ada kerisek

    ReplyDelete