resepi sayur ni kak rose amik dari dapur hana, dan kak rose kongsikan kat sini lak ya....mudah sangat nak buatnya... celur n curah kuah tu. dah siap dan boleh lah dingap!
Bahan-bahan
- seikat sayur siew pak choy (k rose guna 4 pokok)
- 4-5 sudu mkn sos tiram
- 3 ulas bawang putih- cincang
- seinci halia - cincang
- air sedikit
- serbuk perisa@gula - jika suka
- tpg jagung+air sedikit utk pekatkan kuah
- bwg putih goreng/bwg goreng - utk hiasan
- sayur jgn potong dulu... panaskan air. celur ngan btg2 skali. (kak rose potong dulu baru celur)
- angkat dan toskan. potong bhgn yg ujung. susun dlm pinggan dan ketepikan.
- panaskan minyak, tumis bhn cincang hingga naik bau@kekuningan.
- masukkan sos tiram dan juga air sedikit. kacau. masukkan perisa jika suka. tkyah ltk garam sbb sos tiram dh masin. klu nk pekat buh tpg jagung+dbancuh ngan sedikit air.
- didihkan. tutup api. tuang kuah atas sayur tadi.
- hiaskan ngan bwg putih goreng/bwg goreng. dah siap! (tak dak stok!)
Emmmm sedapnya kak rose :)
ReplyDeleteamboi kak rose siap berbunga2 lagi pak choii tu sayang je nak makan ..
ReplyDeleteKalau sayur pun potong dulu b4 celur takut nti basuh x bersih :)
ReplyDeleteTerima kasih kak rose
ReplyDeleteSaya dah try,sedap gila.Thanks share resepi
ReplyDeleteUp 7k78879okkpp
ReplyDelete