terima kasih pada anda berdua kerana kongsi resepinya dan izinkan kak rose tepek kat sini lak ya...
Bahan-bahan (loyang 8 inci)
Bahan A
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn tepung gandum
- 2 sudu besar tpng jagung
- 1 sk garam
- 2 cwn santan pekat
- 1 1/4 cwn gula pasir
- 1 cwn santan pekat
- 2 cwn santan cair
- 2 helai daun pandan-di simpul
- 3 sb rata serbuk koko*
- 4 sb air suam utk bancuh koko*(di gaul rata, saya guna 1 sb coklat emulco je)
- pewarna hijau, perisa pandan
- Masak bahan B hingga gula larut, biarkan suam sedikit.
- Sementara itu satukan kesemua bahan A di dlm mangkuk dan gaul rata, ketepikan dulu.
- Masukkan bahan B kedlm bahan A dan gaul rata, kemudian tapiskan.
- Bahagikan pada 2 bahagian.Satu bahagian letak pewarna hijau/perisa pandan dan satu lagi letak bancuhan koko/coklat emulco.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dngn kain.
- Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan alas dngn plastik di dasarnya.
- Apabila air dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
- Masukkan adunan koko 1 cwn dan kukus selama 5 minit.
- Setelah itu lapis pula adunan hijau selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
- Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan.
- Kuih benar2 sejuk barulah cantik di potong. Gunakan pisau plastik ya supaya licin potongannya. Selamat Mencuba.
Kak, ini macam lapis merah putih jgak kan cuma tukar perasa dia ye.
ReplyDeleteYeahhh blh try nnt
ReplyDeleteJust flavors jer tukaq
Sedappp
nasa mulia, x pasti la pulak...tapi apa salahnya mencuba kan?
ReplyDeleteL@dy @yu selamat mencuba ya.
ReplyDeletesalam kak rose..
ReplyDeletesedapnya..lama x buat kuih lapis ni..
dah kira cantik sangatlah ni K.Rose kuihnya...kemas je potongannya...
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletesedapnya
BBwana, sesekali buat kuih talam sedap gak.
ReplyDeleteYatie, mmg puas hati sangat buat tukang masak amatur cam kak rose ni. he he he
ReplyDeleteIeRa, mmg sedap n x muak.
ReplyDelete