bila dah buat mestilah cepat jugak nak ngapnya, so guna dua kuali untuk mempercepatkan proses menggoreng... meh kak rose kongsikan resepinya kat sini yang kak rose copy dari minami133@Myr. mekasih ya..
Bahan-bahan
- 100 g daging cincang (kak rose buh 300gm daging)
- 2 biji ubi kentang
- 1 sudu setengah rempah kari
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- daun sup
- minyak
- 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
- kulit popia
- 2 biji telur (kak rose guna 3 biji telo)
Cara-cara
- mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
- apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
- apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
- pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
- ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
- goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
Kak rose yg cecah dgn bawang warna merah tu macam mana nak buat.... nak cuba gak buat sendiri ni :)
ReplyDeleteKak rose yg cecah dgn bawang warna merah tu macam mana nak buat.... nak cuba gak buat sendiri ni :)
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletebagusnya idea akak guna kulit popia kan..kreatif dan simple sangat..terbaek la kak..
Yati, bawang + sket cuka, gula, garam n kaler...pandai2 la ejas ya.
ReplyDeleteBbwana, memanjangkan resepi dari guru2 masak dialam maya.. derang ni mmg sangat kreatif kan!
ReplyDelete