kuahnya tengah melegak atas dapo.... setengah periuk 5 litre coningware ni...boleh hirup je bila laksam dah abes....
bahan kuah:
- Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
- Sdkt halia
- Sdkt bwg putih
- Sdkt bwg merah/besar
- Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
- Santan
- Asam keping
- Sdkt garam
- Sedikit gula merah/gula
Bahan2 untuk laksam
- 3cwn tpg beras
- 1/2 cwn tpg gandum
- 4cwn air suam
Bahan ulam
- timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
- >>cili:
- cili merah
- belacan (kak rose x makan so gantikan ngan udang kering)
- garam
- limau
puas lah sudah bila dapat menikmati laksam yang sedap ni....makan tengahari sampai malam..... ngalahkan ore kelate ngidamnya!
Assalamualaikum
ReplyDeletePasti sedap. marvellous.
sedapnye laksam!! :)
ReplyDelete