Sunday, February 2, 2014

Laksam

laksam yag kak rose buat semalam.... teringin punya pasal, ikan sangat mahal pun kena bli gak la kan..... dapat ikan selayang yang beso2, jadi sekilo pun sangat banyak dapat kuahnya... puas la dapat makan laksam yang dibuat sendiri.... from stratch.... nasib baik ade kawan2 yang kongsi resepi kat alam maya ni, bolehlah godek2 mencuba... kak rose kongsikan resepi daru Yani@Myr ni, mekasih ya.....


kuahnya tengah melegak atas dapo.... setengah periuk 5 litre coningware ni...boleh hirup je bila laksam dah abes....

bahan kuah:

  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
 
laksamnya.... tamak sungguh bila buat ni... dengan 3 saiz tudung periuk yang berbeza, jadi laksam ni pun dengan berbagai saiz le jadinya.... gemuk, kurus, panjang, pendek suma ade!

 Bahan2 untuk laksam
  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
 
segala pelakun tambahan yang menambah kesedapan laksam ni....

Bahan ulam

  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan (kak rose x makan so gantikan ngan udang kering)
  • garam
  • limau
 

puas lah sudah bila dapat menikmati laksam yang sedap ni....makan tengahari sampai malam..... ngalahkan ore kelate ngidamnya!





2 comments: