comot kemomot bila potong, memang tak puas hati tengok rupanya....nasib baik jer rasanya kena dengan tekak, jadi adelah terubat sket hati yang sakit ni...jeles sungguh tengok kuih talam sifu2 masak yang menjadi dengan cantiknya...halus mulus bila potong...mintaklah ajarkan kak rose yang keras tangan ni!. resepi kak rose amik dari sini, mekasih ya.
Bahan-bahan : (Loyang 7inci)
Lapisan bawah :-
- 1/2 cwn gula merah
- 1/4 cwn gula pasir
- 21/2 cwn air
- 1 cwn tpg gandum
- 3 sb tpg ubi
- 1/2 sk air kapur
- Panaskan pengukus hingga air mendidih
- Satukan semua bahan, kacau adunan dan tapis
- Sapu sedikit minyak pd loyang dan tuang adunan
- Kukus selama 20 min dgn api yg sederhana kecil
- Setelah masak cakar permukaan adunan dgn garfu agar lapisan atas melekat
Lapisan atas :-
- 11/2 cwn santan pekat
- 1/2 cwn tepung beras
- 1/2 sk garam
- Satukan semua bahan, kacau adunan dan tapis
- Masakkan adunan sehingga naik wap saja
- Tuang atas adunan bawah yg tlh dicakarkan dgn garfu dan kukus 20 minit
- Setelah masak biarkan betul2 sejuk baru boleh potong
- Potong guna pisau plastik/spatula
Sedapnyaaa.... yummeh!
ReplyDeletesedapnya.... terliur tengok Gee punya tayangan amal, terus mencuba...tp tengok le rupa kejadiannya.
ReplyDeletekesian kak rose kan?
salam kak..
ReplyDeletesedap kuih ni..tapi kalau saya makan bahagian yang bawah dulu..haha..
Boleh cuba nih...
ReplyDeleteSalam K.Rose..yg penting rasa yg sedap tu kak.rupa lain citer..hikhik
ReplyDelete