ni lah buahnya.... dua gugus jer pun amik dari pokok tu....banyak lagi bergayutan kat pokok, monyet yang banyak datang tu macam tak teringin nak makan buah masam ni. so kena lah rajinkan diri memperoses... kak rose ikut resepi dari Anim Agro Technology...mudah n sedap la pulokkkk
Cara-cara
1. Kupas, basuh dan tuskan buah kedondong -
2. Rendam dalam air garam semalaman.
3. Bilas buah kedondong dan tuskan.
4. Masak air - masukkan gula pasir, gula kabung dan garam halus.
3. Bilas buah kedondong dan tuskan.
4. Masak air - masukkan gula pasir, gula kabung dan garam halus.
5. Kemudian sekali masukkan cili padi (Jika mahu).
6. Bila air gula dah sejuk, tuangkan ke dalam bekas buah kedondong. biasanya saya masak air gula ni 3 jam sebelum langkah ke 2 supaya bila kita dah siap toskan buah maka air gula dah cukup sejuk
7. Simpan dalam peti sejuk - seelok-eloknya biarkan 2 hari baru dinikmati.
6. Bila air gula dah sejuk, tuangkan ke dalam bekas buah kedondong. biasanya saya masak air gula ni 3 jam sebelum langkah ke 2 supaya bila kita dah siap toskan buah maka air gula dah cukup sejuk
7. Simpan dalam peti sejuk - seelok-eloknya biarkan 2 hari baru dinikmati.
semalaman dalam air garam...
dan selepas semalaman dalam air gula pulak....dah ready untuk dingap. masih rapuh n crunchy.
Assalamualaikum...
ReplyDeleteharus la terliur kak.. walaupun saya ni bukannya penggemar tegar.. tapi kalau nampak camni mesti nak juga.. sib baik tak berisi.. hahahhaah kalau tak ku terjah rumah mu kak.. :)
Knp sama sgt dgn resepi di blog lain? Wording pon sama mcm cplopy paste. Either you copy or the otherothers yg copy. Hmmmmm.. Nk cari yg lain sikit
ReplyDelete