Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
- 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
- 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
- 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
- sedikit garam
- 1 liter air
- * GARNISH *
- lada merah
- daun bawang n daun sup
- sedikit mninyak bijan
- * AKSESORI TAMBAHAN *
- ikan bilis n kacang digoreng
- lada jeruk (x dek, kak rose gantikan sambal kicap)
- bawang goreng - ni kak rose tambah
Cara-cara
- Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
- Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
- Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
- Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau sambal kicap. best!
Salam...hmmm sedap ni..boleh try..anak pun suka makan bubur :)
ReplyDeletenyum!! sedap makan time hujan2 nih :) tun selalu buat bila ada nasi lebih. tun blend kan je nasi tu, pastu masak jd bubur. hihi..
ReplyDeleteSaya kalu buat bubur nasik camnih, suka pecahkan telur time bubur memekat. Then makan mesti ada ikan bilis, kacang tanah goreng plus telur masin! TAk yah tunggu demam pun belasah semangkuk besar!
ReplyDeleteSnL, bubur mek d tak laku la canm ni kan...
ReplyDeleteTun, wah ade cara cepat nak masak bubur ni, boleh cuba nanti.
ReplyDeleteAzie, x pernah tau pulak nak pecahan telor dalam bubur...mesti cuba lain kali nih!
ReplyDeletebubur bodoh2 cam ni pun kak rose makan bertambah2!