sangatlah nyaman bila dapat makan apam
cicah dengan kelapa bersama nescafe o kurang gula!
mekasih pada yang sharekan resepi apam beras yang jadi pebret kak rose ni....
Bahan-bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar (kak rose guna gula putih sepenuhnya)
- 3/4 cwn gula
- 2 1/2 cwn air
- 1 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
- blend nasi dan air sehingga hancur.
- setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- perap selama 3 jam.
- masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!
cantiknya akak mewarna, rajin!!
ReplyDeleteCanteknyaaa.... dh lama tak buat apam...terlior laaa
ReplyDeletecantikksss...colourful
ReplyDeleteKaler tu yang tak tahan tu. Terlior memalam nih!
ReplyDelete