Bahan-bahan
- sebiji kecil labu air (pastikan ia muda) - buang kulit dgn pengupas timun & dipotong dadu.
- setengah cekak suhun @ so'un
- semangkuk kecil isi ayam(hiris nipis) @ udang basah
- 7 biji bawang merah,5 ulas bawang putih & 2cm halia muda - dihiris
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam, 1/2 senduk minyak utk menumis
- (kak rose tambah carrot)
Cara-cara
- panaskn minyak,tumis bahan2 hiris hingga wangi lalu masukkan ayam.goreng hingga ayam layu lalu masukkan 2 mangkuk air.
- biar mendidih seketika utk lembutkn ayam pastu masukkan labu air.biar mendidih 3 minit lalu masukkan suhun. masukkan juga serbuk lada hitam. garam & secubit gula.biar mendidih seminit,tutup api dapur & tutup rapat periuk dlm 5 minit utk empukkan labu. kemudian renggangkn tutup periuk utk elakkan labu jd lembik.
- bolehlah dihidang panas @ sejuk..
nak meratah jugak..!!!
ReplyDeletehirup kuahnya pun sedap nih!!
ReplyDeletesuka blog akak.. sbb share resepi.. nak masak je tgk sini hihi
ReplyDelete