Friday, November 8, 2013

Ayam masak merah n the gang

ada hari2 yang  tukang masak pun buntu apa nak disediakan untuk hidangan keluarga kan....sama lah cam kak rose ni, bila tanya isi rumah ni selalunya dapatlah jawapan yang standet...sianak kata entah, siayah pulak...mama masak je la apa yang ada...kiranya tukang masak diberi kuasa veto untuk nak masak...so suka suki masak la jadinya.... janji happy dan perut kenyang.

 so tukang masak dengan gembiranya buat ayam masak merah ni. kalau ada yang nak makan mmg kita jadi rajin jugakla nak masak. nanti bila anak dah balik ke u, pasti dapo x berasap lagi la...resepi ayam masak merah ni dari Myr oleh choppy.

Bahan-bahan

  • 1/2 ekor ayam
  • sedikit garam kunyit
  • ## Bahan-bahan kisar ##
  • 4-5 biji cili kering
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji tomato-potong dadu
  • 1/2 cawan sos tomato
  • ## Bahan Hias ##
  • 1/2 biji bawang besar- potong bulat
  • kacang hijau secukupnya (x de, gantikan dengan daun bawang)
  • (2 sudu besar sos cili - yg ni kak rose tambah)

Cara-cara

  1. Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
  2. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
  3. Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
  4. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.
 
 jelatah sempoi2.... nenas+timun+cili+bawang

ayam masak merah n the gang..... nasi beryani, kari daging berkerisik leftover dan jelatah sempoi2.... Alhamdullilah kenyang sudah.

2 comments:

  1. ayam masak merah mmg feveret tun. zaman belajar dulu mmg duk beli ayam msk merah je kat cafe.

    ReplyDelete