Bahan-bahannya;
1/2 kg daging dipotong kecil dan nipis.
Sedikit kunyit
Sedikit garam
1 labu bawang besar-dihiris
1 biji cili besar- sedap lagi cili solok
*ada orang letak bawang putih- saya tak suka.
Cara-cara
- Gaulkan daging dengan kunyit dan garam.
- Masukkan dalam kuali dan masukkan air hingga tenggelam dagingnya.
- Masukkan sesudu minyak masak-untuk lembutkan daging.
- Rebus hingga kering airnya (sambil2 tu rasakan dagingnya, kalau belum lembut tambahkan airnya lagi)
- Bila air dah kering, masukkan sedikit lagi minyak untuk menggoreng daging.
- Bila dah hampir garing, masukkan bawang yang dimayang serta cili potong.
- Siap!!
salam kak rose..
ReplyDeletewalaupun resepi sempoi tapi yang penting sedap..
Saya tak sempat nak buat menu ni, sebab daging korban dah habis. heheheh
ReplyDeleteKak Ros,
ReplyDeletesempoi dan sedap :)
kegemaran sy ni
ReplyDeletesedapnye..nampak sedap..kne cube nih..jom semua singgah blog sy..http://mamashahfiras.blogspot.com
ReplyDeleteterima kasih for the recipe.. nak buat untuk sahur awal pagi nanti :)
ReplyDeleteTq for the recipe...sedap sgt...
ReplyDeleteJmput ke blog saya...semoga info nya bermanfaat untuk anda!
www.welovevit.blogspot.com