resepi roti jala ni masih guna resepi dari cikmanggis yang banyak kali dah kak rose buat, mekasih ya....dan terima kasih juga pada sifu masak2 yang ajarkan buat roti jala kaler maler ni. anda memang keratif!
Bahan-bahan untuk roti Jala:
2 cawan tepung gandum.
2 cawan air
secubit garam
1 biji telur
sedikit pewarna kuning. (kak rose tambah kaler biru)
Cara-caranya:
Masukkan
semuanya kedalam blender dan blend hingga sebati kemudian tapis dengan
penapis agar tiada terdapat ketulan yang akan tersekat pada lubang
acuannya nanti. Perapkan selama 1/2 jam.Tuangkan kedalan acuan roti jala
dan kirai keatas kuali non stick.Guna api yang perlahan.bila masak
boleh digulung atau lipat mengikut selera masing-masing.
Bahan-bahan untuk Kuah Durian:
1 cawan isi durian.
2 cawan air.
1/2 cawan santan pekat.
gula melaka secukup rasa-terpulang pada selera masing-masing. (kak rose guna gula putih je)
1 helai daun pandan.
Cara-caranya:
Satukan semua bahan-bahan diatas kedalam periuk dan masak hingga mendidih.
Siap untuk dihidangkan.
Wah roti jala kak rose dah macam tikar mengkuang warnanya.. cantik tu.. kreatiflah kak rose ni :D
ReplyDeleteAssalamualaikum K.Rose,
ReplyDeleteHaaa.. yg ini mmg Sham kena cuba.
Especially bab nak menganyam roti jala tu.
Cantik..
nampak ni pulak...semua nak makan. emmmm...sedapnya
ReplyDeletekemain cantik lagi roti jala kak rose..mcm tikar mengkuang pun ada...
ReplyDeletecantiknya rupa roti jala tu kak..yang penting sedap makan dengan durian..
ReplyDeleteyati, tikar mengkuang, kalo kuali beso boleh buat untuk duduk punya kan..
ReplyDeleteWaalaikumsalam Sham...sambil mengayam sambil bersauna gitu!
ReplyDeletefazian, abes roti jala, boleh hirup kuah durian pulak...sedap!
ReplyDeleteCik Puan Izan, hasil tunjuk ajar sifu masak2 alam maya.
ReplyDeleteBbwana, sedap lemak manis dengan kuah durian sambil menternak lemak gitu!
ReplyDeletewife saya pun ada buat roti jala ptg td. rupanya ke laut rasanya blh tahan sedap
ReplyDelete