Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi sejuk*
- 2 cwn air*
- 1/2 cwn gula*
- secubit garam *
- 1 1/2 cwn kelapa parut-putihnya je*(*di kisar halus)
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- Minyak untuk mengoreng
- Blend bahan2 bertanda *.sehingga halus.
- Dalam mangkuk, masukkan tepung gandum. Tuankan bahan2 yg dikisar tadi.
- Gaul sebati dan biarkan sebentar.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga kekuningan atau sehingga masak.
- Angkat dan toskan. Bolehlah di hidangkan.
- Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...
xpernah dengar dan x pernah rasa... pestime ni... kire nasik tu pengganti tepung la yer? ...
ReplyDeleteidea yg hebat ni....tahniah :)
thnks sharing..
Dah lama tak buat cucur nasi.. esok sabtu nak buat la... tengok cucur nasi kak rose menggoda :)
ReplyDeletemenarik... xpnh dgr lagi pasal cucr nasi nie.. this is 1st time for 23 years nie..
ReplyDeletecantik gebu cekodok dia....bukan senang nk bulat2 cam tu
ReplyDeleteErmm comey2 je cucur Kak Rose nie nampak sedap !! :)
ReplyDeleteoh zila lum try yg manis..bilis dulu ada buat kak..
ReplyDeletesedap nampak kak rose,,tak yah guna baking powder ye kak..nanti suri nk cuba lah...
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Rose,
ReplyDeleteSham selalu makan cucur nasi lemak manis ni tapi dr air tgn kawan2 la.
Belum sampai ke tahap buat sendiri lagi.
Memang sedap memang lemak.
Dalam tak sedar dah separuh pinggan tangan mencapai.
P/s;
Semoga ada kerajinan "satu hari nanti" untuk buat sendiri..
Sedap tuh...sesuai sarapan dan minum petang... best!
ReplyDeletekaklong, sifu2 masak kat alam maya ni mmg hebat2... macam2 resepi kita boleh ikut dari idea dia orang...
ReplyDeleteYati, cuti, cucur panas2 dan makan ramai2 mmg wallaaa...
ReplyDeleteshera haifa... first time dengar in 23 years... mesti kena cuba ni!
ReplyDeleteummiaisyah, masa nak masukkan tu sambil kepal2 gitu n golek2 masa goreng, jadila dia molat2!
ReplyDeleteDZ, mmg sedap2 tau, lemak2 manis gitu!
ReplyDeleteNurzila, boleh la cuba yg version manis pulak kan....
ReplyDeleteSuri, dah cuba ke belum...meh share kat sini lak
ReplyDeleteWaalaikumsalam Sham,
ReplyDeletemuga datang kerajinan untuk buat sendiri, boleh ejas apa yang kita suka kan...
Gee, kak rose ni peminat cucur/cekodok, isi apa pun ttp jadi pebret... x kira masa!
ReplyDeletetq kak..dah buat,sedap
ReplyDelete