Resepi Biskut Red Pearl
Sumber: Cendanakasih
Bahan (50 biji)
150g butter
150g tepung gandum
75g gula kastor
60g cornflakes (diramas sedikit)
50g coklat cip (kak rose guna chocolate rice)
20gm ceri kering (merah,hijau)
25g badam/gajus/hazelnut (bakar dulu dan hancurkan sedikit)
1st esen vanila
1sk emplex (kak rose x letak... tp ttp rangup)
Hiasan
ceri merah, dihiris halus dan memanjang
sedikit kuning telur
Cara:
1.Pukul butter dan gula hingga sebati (guna whisker pun boleh, sekadar sebatikan gula dengan butter jer)
2.Campurkan semua bahan kering. Kacau sebati.
3.Guna
sudu kecil, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar. CK jemput dan
buatkan spt bebola.(bila dibakar, biskut akan leper dgn sendiri)
4.Sapukan kuning telur diatas biskut, dan letak ceri merah.
5.Bakar pada oven bersuhu 165'c selama 30 minit.
sebelum kebakaran.... ready nak masuk oben
tu la...buat biskut yg senang2 jek...memandangkan masa terhad & anak kecik yg lasak...
ReplyDeleteterima kasih kak rose sebab bagi resepi ni.. nani memang cari sangat resepi biskut yang tak pakai acuan.. :) entah mana acuan tahun lepas.. ingat2 lupa letak mana.. agak2 dlm bakul mainan haikal apa.. hahaha
ReplyDeleteBoleh cuba ni kak rose :)
ReplyDeletewaaa...ada balance lagi tak? nk sebalang?? hehehe.... selamat hari raya kak Rose. Maaf zahir batin
ReplyDeleteErmmm comey jer kuih raye Kak Rose musti meriah raya nie kan..
ReplyDelete