Bahan-bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar (kak rose guna gula putih sepenuhnya)
- 3/4 cwn gula
- 2 1/2 cwn air
- 1 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
- blend nasi dan air sehingga hancur.
- setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- perap selama 3 jam.
- masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!
comey..sedap apa beras nie dah cuba buat
ReplyDeletesedap tu kak rose.. anak sy alin suka sgt mkn apam..
ReplyDeletesy pun ada lagi tempahan apam beras this weekend.. tp customer nak apam beras yg guna tepong beras dengan tapai nasi tu... baru je wat tapai nasi mlm td.. harap2 elok ler menjadi tapai tu.. hehe...
Nak cuba lah Kak Rose.... atau ada lagi tu boleh datang rumah hehehe :D
ReplyDeleteComelnya apam Kak Rose... nak ckit!
ReplyDeletekak rose suka tu.. tu asyik wat.. tak pun sebab senang sangat.. yg saya ni tak test2 wat lagi.. heheheh
ReplyDeletecantik!! sweet je kombinasi warna tu.
ReplyDeleteShida, tu yg buat berulang2...
ReplyDeleteMadiha, mesti sedap kalau guna tapai... Insya Allah akan jadi dengan eloknya
ReplyDeleteYatie, ada belen nasik jer apam ni yg asik terbayang2... sedap!
ReplyDeleteGee, abes dah la... tinggal bekas jer!
ReplyDeleteNanni, yg senang n sedap lak tu.
ReplyDeletetun, yg penting sedap kan...
ReplyDeleteApam keler-kaler... cantik tu..
ReplyDelete