ni la dia, bila lama x menjala nak buh kaler maler pun dah jadi caca merba.... kombinasi kaler yang sangat x cantik. nampak macam lebam jer kaler tu...(rasanya the worst ever kaler combination tu compare dengan yg kak rose buat dolu2 tu....hu hu hu) tp rasa mmg ok jer bila cicah dengan kari ayam berkerisek tu lagi la umpppph nya... laju jer masuk molot, last sekali sampai menjilat jari baki kari yang sedap tuh!... x ingat dah dengan kaler yg lebam tu.... kemaruk sungguh nak makan roti jala!
resepi yang sama setiap kali nak buat roti jala, thanks Ummi, wpun jarang2 update dapur dia tp kak rose ttp g godek jugak rumah dia tu.... meh tepek sekali lagi kat sini resepinya..
ROTI JALA by Ummi
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur (kak rose buh 2 biji telor grade c)
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning (kak rose tambah kaler pepel)
** to be safe... tapiskan adunan sebelum masuk dalam botol muncung tu ya...)
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sebati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.
Jeng jeng nak dtg menjala rumah kak rose boleh ... sedap tu ehe :P
ReplyDeleteWaaaa...nak jugak roti jala kaler maler tu...
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeletecantiknye roti jala..tak pandai nak buat mcm tu..warna pun cantik..
Assalamualaikum...Fuhhhh penat menjala kat rumah sendiri mai datang sini, sambung menjala kat sini plak
ReplyDeletewahhh...
ReplyDeletejala yg menawan....
yati, jala dalam koli... sedap nih!
ReplyDeleteGee... kaler maler yg lebam hu hu hu
ReplyDeleteady, kena guna 2 botol acuan... jadi le dia!
ReplyDeleteSue, menjala jugak ya...
ReplyDeletesyapex, boleh la....hasil dari keras tangan kak rose ni.
ReplyDeleteSerious, saya angkat tangan tabik lah. Saya memang tak mampu menjadi sesabar ini
ReplyDelete