bahan2nya.
- 2 cawan tepung pulut
- sedikit garam
- air untuk menguli tepung dan merebus adunan tepung
- santan dari sebiji kelapa
- sedikit sagu biji
- 1 senduk gula merah (kak rose buh suma gula putih)
- 1/2 senduk gula(boleh kurangkan)
- garam dan daun pandan
- kak rose tambahkan sagu biji
- uli tepung dengan sedikit garam dan air sehingga boleh digentel bulat.Boleh letak pewarna jika suka.
- kemudian rebus hingga tepung timbul dipermukaan air.angkat dan toskan
- sagu biji dibersihkan dan toskan.masukkan kedalam periuk bersama dengan gula dan daun pandan.
- tuangkan sedikit air,renihkan.masukkah santan dan garam sambil dikacau.akhir sekali masukkan tepung pulut yang sudah direbus tadi.
- perasakan manis nye.bila dah mendidih bolehlah diangka
Sedapnya... tapi dah habis pulak, tidak boleh dtg minum ptg rumah kak rose ehe :D
ReplyDeleteAlahai.. comelnya la pulak.. cantik jer bekas2 menghidang tu.
ReplyDeleteP/s;
Kak Rose, mcm terasa sejukkkkk jer lalu kat tekak Sham ni (tengah membayangkan ni)
Hello Kak Rose, I guess your family hari2 look forward to mummy's cooking and desserts.
ReplyDeleteAnd this bubur candil, first time I see or read about looks really sedap best!
For me, at least dua bowls, ha ha.
Have a nice weekend.
Lee.
Ohhh Bubur Candil yang tak pernah saya rasa. Tapi saya rasa kalu nak buat, senang la sangat ni kan?
ReplyDeletewadai kiping?
ReplyDelete