resepi ubi ni kak rose cnp dari rumah hana, tp rasanya ramai jugak yg pernah buat ubi ungkep ni...
Bahan-bahan
- 1 kg ubi - potong spt nak merebus dan bersihkan.
- 4 sb ketumbar* - hana campur jintan tp lebihkan ketumbar
- 3 biji bwg merah*
- 3 ulas bwg putih*
- segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best.. (kak rose nyer terlebih suda....)
- sedikit kunyit
- garam secukup rasa.
- Sedikit minyak untuk menumis
- Tumbuk bahan*.
- Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
- Masukan ubi dan gaul rata
- Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
- Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
- Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
- Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api
as salam....singgah sini...sedapnya...
ReplyDeletePerghhh sedap tengok ubi ungkep ni Kak Rose... boleh cuba lepas ni :D
ReplyDeletememang sedap ni.. makanan rutin kecik2 dulu
ReplyDeletetak dapat ubi kayu, kita ganti dgn ubi kentang..ubi jugak kan?? nak buatlah....
ReplyDeletemmg dh lama xbuat ubi ungkep ni.. wuwuwu... terliur tgk
ReplyDeleteBUNDA belum pernah masak ni ...rasanyer pernah makan...mmg sedap
ReplyDelete