resepinya kak rose amik dari rumah CMG, mekasih ya mat, tp kak rose nyer gula melaka tu x brapa nak merah, pucat semacam jer.
BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram beras pulut, cuci dan rendam 1 jam, toskan
200 ml pati santan
Air secukupnya untuk menanak pulut (anggaran 1 3/4 cawan)
2 helai daun pandan
2 ketul gula melaka, hiris kecil*
2 camca besar gula pasir*
1/2 cawan air*(*disatukan dan masak hinga gula hancur, tapis)
1/2 camca teh garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Tanak pulut bersama air dan daun pandan, hingga pulut kembang, gunakan api kecil. Kemudian, masukkan santan dan kacau rata, jika terlalu pekat tambah sedikit air. Masak hingga sebati dan kembang.
- Cedok keluar 4-5 camca besar dan gaul dengan garam, ketepikan. Baki dalam periuk tadi, masukkan gula merah, kacau rata dan masak sekejap dengan api sederhana. Rasa dan jika kurang manis, tambah sedikit lagi gila pasir. Bila mendidih dan elok masaknya, matikan api.
- Cedok bubur merah ke dalam mangkuk sesuai, kemudian sudukan bubur putih di tengah2 bubur merah seperti dalam gambar. Hidangkan..
Salam kak,
ReplyDeletelama x mkn bubur cmni...mak sy pun buat dlu bila ada majlis kesyukuran....tp kitaorng belah perak utara tu....
tak pernah mkn pon...nmpak cam sedap je
ReplyDeletesalam k.rose..tgk bubur k.rose nih terus rasa teringin lak..dh berjaman rasanye tak makan bubur putih merah nih..mmg sedaapkan terasa2 keharuman pulut & gula merah tu..adoyaai..kempunan sehh!
ReplyDeleteKalu boh dalam peti sejuk, makan time sejuk mesti lebih enak niii...
ReplyDeleteAsyifa, mmg sllunya kalau ada kesyukuran je buat bubur ni. tp disbb kan teringin nak makan buat jugak lah.
ReplyDeletefaa, cubalah, nnti boleh la merasa bubur ni.
Dr. Ina, sedap buat orang yg macam kak rose ni, tolak batu ngan kayu jer.... he he he
Azie, dua2 pun boleh. sejuk n panas ttp sedap!