UDANG CELUP TEPUNG
resipi : K.Nor
Bahan ~ utk bancuhan tepung:
1 cawan tepung gandum
1 cawantepung beras
2 sudu besar serbuk cili kasar
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
Cara:
Masukkan kesemua bahan2 ke dalam sebuah bekas dan gaul hingga sebati.
Ketepikan.
Bahan ~ utk Udang Celup Tepung:
(untuk 15 ekor udang kak rose cuma buat separuh dari adunan ni)1 cawantepung beras
2 sudu besar serbuk cili kasar
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
Cara:
Masukkan kesemua bahan2 ke dalam sebuah bekas dan gaul hingga sebati.
Ketepikan.
Bahan ~ utk Udang Celup Tepung:
300 - 500gm udang saiz sederhana
1 - 2 biji telur ~ dikocok sedikit
1 - 2 biji telur ~ dikocok sedikit
bancuhan tepung secukupnya
minyak
minyak
Cara:
Bersihkan udang, terpulang samada nak buang kepala atau tidak (sekiranya kepala tidak mahu buang kepala, gunting sesungut dan juga muncung udang)
Toskan hingga kering.
Gaul udang bersama dgn telur hingga rata.
Ambil sebahagian bancuhan tepung tadi dan gaulkan udang satu persatu ke dalamnya hingga rata.
Goreng udang yg dah digaulkan tadi ke dalam minyak yg dah dipanaskan hingga kekuningan.
Angkat dan toskan minyak.
Hidangkan bersama sos cili kegemaran.
*selain utk menggoreng udang, bancuhan
tepung ini juga boleh digunakan utk menggoreng cendawan, ayam, sotong
atau juga sayuran spt peria (bg yg suka peria), terung, bendi bagi
penggemar sayuran..
Assalamualaikum Kak Rose harap sihat yee...sdp tu udang celup tepung meratah byk syok...lama pulak x buat manu mcm ni....nak g cari udang lahhhh :-)
ReplyDeleteSedap udang celop tepung ni kak rose.. tapi bila saya buat ni.. anak2 makan udang .. mamanya makan tepung huhuhu...
ReplyDeleteBak sepiring kak rose nak makan udang dengan tepung tu sekali :D