Thursday, December 13, 2012

Apam gula hangus

 
resepi cilok dari sini n mekasih banyak2 ya....

Bahan-bahan
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan air (kak rose buh 3/4 cup jer)
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu susu pekat
  • 1 sudu teh soda bikarbonat.
  • 1 1/2 cawan tepung gandum.
 
Cara-cara
  1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
  2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
  3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
  4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
  5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit. (kak rose kukualam 15mts sbb guna acuan kecik2)
  6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
  7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

10 comments:

  1. sedapnya kak rose..zila pun [enah wat mang wangi dap je..plus lembut gebus..

    ReplyDelete
  2. Tak tolak tepi kalu jumpa apam gula hangus ni... memang fav!

    ReplyDelete
  3. nk buat gak...amik resipi kak...

    ReplyDelete
  4. Nak try la. MaCek kak. Nk amk resepi ye.. ;-)

    ReplyDelete
  5. Nak try la. MaCek kak. Nk amk resepi ye.. ;-)

    ReplyDelete
  6. klau soda bikabonat tu dgantikan dngn baking powder boleh tak??

    ReplyDelete
  7. Mohon resepinyer yer..terima kasih bebyk.
    .

    ReplyDelete