Bahan-bahan
- 2 biji telur
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan air (kak rose buh 3/4 cup jer)
- 1/2 cawan minyak masak
- 2 sudu besar marjerin
- 2 sudu susu pekat
- 1 sudu teh soda bikarbonat.
- 1 1/2 cawan tepung gandum.
- Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
- Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
- Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
- Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
- Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit. (kak rose kukualam 15mts sbb guna acuan kecik2)
- Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
- Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.
sedapnya kak rose..zila pun [enah wat mang wangi dap je..plus lembut gebus..
ReplyDeleteSedap nie..buat mnum petang....:)
ReplyDeleteTak tolak tepi kalu jumpa apam gula hangus ni... memang fav!
ReplyDeletenk buat gak...amik resipi kak...
ReplyDeleteNak try la. MaCek kak. Nk amk resepi ye.. ;-)
ReplyDeleteNak try la. MaCek kak. Nk amk resepi ye.. ;-)
ReplyDeleteklau soda bikabonat tu dgantikan dngn baking powder boleh tak??
ReplyDeletemhon share resipi akq ye..
ReplyDeleteMohon resepinyer yer..terima kasih bebyk.
ReplyDelete.
Saya share terima kasih
ReplyDelete