BAHAN-BAHAN:
- 1/2 kg beras pulut
- (kalau nak makan pagi,rendam beras malam kemudian kukus esoknya)
- 8 atau 10 biji pisang nangka (kak rose guna sebiji pisang tanduk yg besoooo)
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 2 cawan air(kalau terlalu pekat tambah air lagi)
- 1 helai daun pandan
- Gula sesukup rasa
- Secubit garam
- 2 titik perisa pisang
- Kukus beras pulut selama lebih kurang 30 minit atau hingga masak,
- Sementara pulut masak,satukan semua bahan untuk masak pengat pisang di atas
- Masak dengan api yang sederhana besar,kacau selalu supaya kuah tak berketul
- Bila semua dah masak,masukkan pulut dalam mangkuk dan tuang pengat di atasnya...makan masa panas-panas lagi sedap...
huhuhu.....kecur air liur sudah....sungguh mengiurkan! !!!
ReplyDeleteassalamualaikum..
ReplyDeletesib baik dah bekfes roti canai tadi.. kalau tak tak pasal2 jilat screen ni.. :P sedapppnyaaaa...
Aduhh berpengat pisang dengan pulut lagi kak rose kita ni... hulur semangkuk boleh :D
ReplyDeleteAsyifa...satu kelainan...cubalah buat.
ReplyDeleteNani, sabo2... ada masa nnti leh la buat ya.
ReplyDeleteYati, nak hulur pun tinggal mangkuk jer... isinya udah abes!
ReplyDeletehadoiii...nape la tyg mknn mcm ni? Buat kita terlior je....nak buat la (esok carik pisang)
ReplyDeletesedappp nampak...
ReplyDeletePulut tu kukus tanpa santan lagi dah ya? Lebihkurang macam pulut tanak la ya?
ReplyDeletePerhhhh tak pernah lagi saya tengok menu camnih. Nak try!