Bahan Untuk Candil :-
- 1 1/3 cawan tepung pulut
- sedikit garam dan gula
- air secukupnya
- beberapa titis pewarna merah, hijau dan kuning
- Campurkan kesemua bahan kecuali air dan pewarna ke dalam mangkuk.
- Satukan bahan kering dan masukkan air sedikit dan gaul biar jadi doh dan tidak melekat di mangkuk adunan.
- Bahagikan doh kepada 3 dan letakkan pewarna setiap satu bahagian.
- Ambil secubit warna kuning + merah dan gentel membujur sikit. Letakkan di dalam bekas/pinggan. (Cantumkan candil mengikut warna2 kegemaran jadi 2 warna pada setiap biji. - samada hijau + merah, hijau + kuning dan kuning + merah). Buat hingga siap dan ketepikan dulu. (kak rose omit yg ni... x rajin sebenarnya!)
- 1/3 cawan bubur chaca kering - direbus dengan air hingga lembut. Angkat dan toskan.
- 2 1/2 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 3/4 gula pasir / secukup rasa
- 1 helai daun pandan - disimpul
- secubit garam
- Masukkan santan cair dan gula pasir dan daun pandan ke dalam periuk dan masak biar mendidih.
- Bila telah mendidih, masukkan candil warna-warni tadi dan masak dengan api sederhana perlahan hingga candil timbul (seperti kuih buah melaka).
- Masukkan chaca yang telah direbus tadi, kacau sebentar dan masukkan pula santan pekat.
- Masukkan secubit (1/4 sudu teh) garam. Kacau2 santan sebentar sahaja hingga nampak naik wap (jangan sampai santan pecah minyak). Tutup api dan kacau2 sebentar.
salam k rose... pehal tangan tu?alahai sory... malehnye la nak skroll n3 bawah2 huhuu tp yg pasti bubur candil tu menggodala..............
ReplyDeleteFiza, carpal tunnel syndrome... kebas2 kat ujung jari...
ReplyDeleteEllerinize sağlık. Çok lezzetli görünüyor.
ReplyDeleteSaygılar.
sedapnya bubur tuh..hulur2 kan lah semangkuk kt sini..hihihi
ReplyDeletesedap nya Kak Rose.
ReplyDeletesalam. Mmm sedapnya. Teringat pada arwah mak yang suka buat bubur candil.
ReplyDelete