resepinya kak rose amik dari rumah hana, mekasih ya nduk. nnti arek jalok resepi yg lain pulak. dan yg ni kak rose kongsikan kat sini lagi sekali ya...
Bahan-bahan
- seikat sayur siew pak choy (kak rose guna 5 pokok kecik2 tu)
- 4-5 sudu mkn sos tiram
- 3 ulas bawang putih- cincang
- seinci halia - cincang
- air sedikit
- serbuk perisa@gula - jika suka
- tpg jagung+air sedikit utk pekatkan kuah
- bwg putih goreng/bwg goreng - utk hiasan
- sayur jgn potong dulu... panaskan air. celur ngan btg2 skali.
- angkat dan toskan. potong bhgn yg ujung. susun dlm pinggan dan ketepikan.
- panaskan minyak, tumis bhn cincang hingga naik bau@kekuningan.
- masukkan sos tiram dan juga air sedikit. kacau. masukkan perisa jika suka. tkyah ltk garam sbb sos tiram dh masin. klu nk pekat buh tpg jagung+dbancuh ngan sedikit air.
- didihkan. tutup api. tuang kuah atas sayur tadi.
- hiaskan ngan bwg putih goreng/bwg goreng. dah siap!
Salam perkenalan,
ReplyDeleteselalu gak goreng sayur ni...makan ngan nasi panas-panas baru sedap kan?
Aslmkm KakRose. Windu nya lama tak bw. Cantik nya batang dia cam bunga ros tu.
ReplyDeletesalam kenal kak.....cantik je batang sayur tu..mcm kelopak bunga ros..:-)
ReplyDeleteComel je bunga ros yang mengiringi lauk sayur ni ye... :)
ReplyDelete