Sunday, September 16, 2012

Kari daging berkerisek

Salam Hari Malaysia pada semua. cuti2 ni baru ada masa nak masak selepas memanjang sibuk dengan persiapan jamuan aidilfitri semalam..... Alhamdillilah semuanya berjalan lancar dan menu soto kasih sayang yg kak rose sediakan disukai oleh tetamu yang datang hingga langsung x berbaki!

lepas berkemas2 segala menda n bekas yg digunakan semalam, so adalah masa nak masak2... resepi kari ni kak rose amik dari sini, mekasih ya dan izinkan kak rose sharekan kat sini lak..



Bahan-bahan:

300g daging lembu/kerbau-dipotong kecil
2 sudu besar rempah kari daging
½ cawan santan pekat (kak rose lebihkan sbb nak berkuah)
1 sudu kerisek
4-5 ulas bawang merah-mayang
3 ulas bawang putih-mayang
1 inci halia-ketuk
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
Kira-kira 2 cawan air
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Ubi kentang-dibelah 4

Cara-cara:
  1. Perap daging dengan rempah kari daging selama lebih kurang 10 minit.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia. Campakkan rempah 4 sekawan(k.k.manis, buah pelaga, b.cengkih dan b.lawang).
  3. Tumis sehingga naik bau. Masukkan daging. Kacau gaul hingga rata. Biarkan seketika.
  4. Masukkan air secukupnya(untuk mengempukkan daging) dan air asam jawa. Masak sehingga daging empuk sepenuhnya.
  5. Masukkan santan, kerisek, garam dan gula. Kacau rata. Masukkan kentang.
  6. Apabila kentang telah empuk, bolehlah tutup api.

1 comment:

  1. Sedap ni tau... cicah roti dengan kuahnya pun dah sedap!

    ReplyDelete