dan jadilah lauk makan nasik semalam..... izinkan kak rose kopi dan paste resepinya kat sini ya Ummi dan terima kasih banyak2 share resepi yg mudah dan enak banget nih!
Resepi: Chef Kamarul @ Majalah Saji
Dicuba rasa : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
- 500 gm udang (sederhana besar)
- Minyak masak untuk menggoreng
- 1 sudu kecil serbuk cili
- 1 sudu kecil serbuk kari
- 1/2 sudu kecil lada hitam kisar
- 1 sudu besar tepung jagung
- sedikit garam
- 6 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 1 tangkai besar daun kesum
- 1 tangkai kecil daun selasih (*akak xda ni) (kak rose pun x dak!)
- 1 tangkai kecil daun kari
- 1 tangkai cili merah
Cara Memasak:-
- Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya.
- Gaul udang bersama bahan perapan. (*akak perap 20 minit).
- Panaskan minyak dan goreng udang sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan.
- Keluarkan sebahagian minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga agak garing.
- Masukkan pula cili merah dan diikuti daun kesum dan daun selasih. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
- Masukkan semula udang tadi dan gaul rata sebentar. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas....Memang enak seehhh! ^____^
mesti wangi seisi rumah time masaknya nie....sedap pun ye jugak nie nmpk tu ha....
ReplyDeletetak leh tengok lauk gini.. pepagi dah lapo. hehe
ReplyDeleteadehhh... kan dh lapo nengok nii.. huhu...
ReplyDeleteamboiii...mmg betul la jadi lapo lak tgk udang tu...
ReplyDeleteWaaaahhh dah sampai ke dapur k.Rose...tu diaa...Ummi tengok pun rasa nak makan lgk..best kan lauk camgini...Puasa2 ni xleh lauk pelik2 sgt, takut sahur x masuk tekak, masa berbuka ok lg la leh masuk...hehe, time kasih sudi skodeng dapur Ummi eh..Selamat Berpuasa jg buat kak Rose dan family...
ReplyDeleteAssalam kak rose,
ReplyDeleteheheh samalah kita ya..ternampak lauk ni semalam terus print..memang sesuai untuk bersahur..simple aje..yang pasti sedap..