Bahan-bahan
Cara-cara - 100 g tepung beras
- 100 g tepung jagung
- 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
- 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
- 1 sk garam atau secukup rasa
- sedikit pewarna hijau (opt) (ni kalau nak buat som som dengan perasa pandan..)
- SIRAP GULA MELAKA :-
- 500 g gula melaka
- 1000 ml air
- 2 helai daun pandan - disimpul
- Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
- Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
- Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
- Sajikan bersama sirap gula melaka.
salam kak rose
ReplyDeletecantik kejadian manisan tu bolat dan licin lagi macam nak sudu kan ja sesudu heeee
comel jer nampak..nk makan pun syg..takut hilang plk kebulatan dia tuh..kihkih
ReplyDeleteCantik! Nampak bolat terletak....menarik!
ReplyDeleteWahh memang sedap Bubur Som
ReplyDeleteSom nih. Saya pun dah lama tak buat. Dulu masa zaman anak dara pernah
nak buat, terlalu yakin konon saya buat tak guna santan. Hahaha akhirnya
MyBonda terpaksa 'repair' masakan saya tuh..
Sejak tu dah ingat dah..
Harus nak cuba niihh...
Noor, yg penting rasanya kan... makan sejuk2 mmg nyaman banget!
ReplyDeleteadda, dah lapo x de nyer nak sayang bagai.... azan jer terus ngap!
ReplyDeleteAmie, guna mangkuk kecik2... x yah nak potong2... amik jer sorang satu, abis citer!
ReplyDeleteAzie, guna resepinya pasti Bonda pun suka... x yah nak repair lagi dah... pasti menjadi.
ReplyDeletecuba lah!