Bahan-bahan :
1/2 kg ayam (digoreng 1/2 masak jika suka) (kak rose goreng 1/2 masak dulu))
Bahan A :
6 biji bawang merah (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
3 bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari
Bahan B :
3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato (dipotong kecil) (kak rose guna sebijik je!)
garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya
2 biji ubi kentang (dipotong) (kak rose goreng dulu)
Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
Hidangkan setelah masak.
mak aihh!! Besornya tomato tu, boleh potong 12, hehe..
ReplyDeletesedapnya ayam kashmir..
sedappnyeeee.....
ReplyDeleteHello Kak Rose, wow! I can practically get the wangi of the rempah you used for this ayam Kashmir.
ReplyDeleteIni da tentu tiga pinggan nasi lichin, ha ha.
Love your presentation.....
You have a nice day, keep well.
Lee.