BAHAN-BAHANNYA :-
1/2 ekor ayam, potong pada saiz sederhana (kak rose guna 2 keping whole leg)
1 camca besar serbuk kunyit (mat guna serbuk kunyit ADABI)
Garam secukup rasa
1 ulas bawang putih tumbuk halus
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
1 tangkai daun kari, dilurut
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris (x de kak rose ganti ngan cili api)
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang serai, dititik
CARA MEMBUATNYA :-
- Ayam dibersihkan, buang kulitnya, cucuk dengan garfu. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit, bawang putih tumbuk halus dan garam secukup rasa (anggaran 1 camca teh). Perap dalam peti sejuk 1 jam (atau nak cepat tak payah perap, kalau perap lagi sedap).
- Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng ayam tadi, guna api sederhana, tutup kuali dan biar ayam masak perlahan, jangan goreng garing sangat, biar dia lembap2. Angkat dan toskan.
- Dalam kuali yang sama, tinggalkan sedikit minyak, tumis daun kari, bawang putih dan serai titik hingga harum, masukkan bawang besar, hirisan cili merah dan hijau. Goreng hingga layu. Masukkan ayam tadi, gaul rata dan matikan api. Boleh hidangkan..
terliur pulak....
ReplyDeletesalam Kak Rose :) saya Farraa baru follow u r blog. Cari resepi tuk berbuka. Salam perkenalan.
ReplyDeleteberseleranya tgk... bagus jgk idea ni utk berbuka...
ReplyDeleteslm kak Rose...tliur pulak dbuatnye...hehe...time sahur suka lauk jenis gini...bleh buat ratah skali...
ReplyDeleteadeh kak rose...meleleh liur dibuatnya...
ReplyDeleteSalam Rose saya baru aja follow your blog :) Terima kasih dapat juga idea untuk masak buat berbuka atau sahur nanti.Semoga Allah memberi rahmat pada anda sekeluarga Amin 3X
ReplyDeletesedappnyaaaa..
ReplyDeletelauk yg paling laku kat rumah..
ayam goreng....
salam kenal ...
ReplyDeletemenghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya!terimakasih ...
NP, boleh la cuba nnti
ReplyDeleteFarra, salam kenal dan tq datang n follow... dah follow u jugak
ReplyDeleteIzan, masak simple cenggini mmg laku jer bila2 masa kan.
ReplyDeleteQH, ratah je pun ok..
ReplyDeleteNuwairani... bolehla buat untuk bukak posa nnti!
ReplyDeleteLeah, tq singgah n follow... sama2 kak rose tolong panjang2kan resepi kawan2 untuk kita sama2 mencuba
ReplyDeleteMas... betul tu... anytime anywhere pun ttp laku!
ReplyDeleteas salam. wah, nmpk menarik sungguh menu ayam nih.. yum2. bole cuba ni. thanx share resepi ni kak :)
ReplyDelete