bertuah ayam ni kan.... dah pencen pun masih ada orang yang mahukannya. ni 1st time bli ayam pencen.... sebenarnya pagi td ikut kawan g tesco n kat bahagian ayam pencen ni ramai yg kerumun, so kak rose pun join la sekali... tanya2 kat derang ni nak buat apa dengan ayam pencen ni. satu adik ni dah jawap buat rendang sedap ni kak, katanya. tu yg buat kak rose pun terbli sama..... dan bila balik rumah terus lah soh cik google carikan resepi... terjumpa kat rumah Anymz dengan cara yg paling mudah sekali. meh tengok resepinya. mekasih ya, kak rose cnp kat sini lak...
bahan2
1 ekor ayam telor
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 buku halia
3 batang serai
15 tangkai cili padi
semua bahan dia atas di kisar kecuali ayam
santan dari 3 biji kelapa (kak rose guna sebiji jer)
3 sudu besar rempah rendang (x de ... x buh pun)
1 liter air
(kak rose tambah asam keping n kerisik)
cara
bersihkan ayam
jerang ayam dgn air dulu..ayam ni keras
kalau ada air kelapa lagi bagus
masukan bahan2 yang di kisar
dah kering sedikit airnya masukan santan
jerang hingga kering dan berbuih
sedia untuk di hidangkan
Cara kak rose: rebus ayam guna pressure cooker hingga empuk n masuk kan bahan2 kisar dan ikut step seterusnya...)
kak kita serupa,hari ni ros pin masak rendang..tapi yang belum pencen
ReplyDeleterose,
ReplyDeletejangan cakap pencen. Sensitif hahahaha..
bundo kalau masak memang tak berapa gemar ayam pencen ni sebab daging dia liat sikit. Mest terselit celah gigi. Bila dah terselit susah pulak nak buang.
salam kenal kak rose. ayam pencen sesuai dibuat rendang kan...cpat empuk kan guna pressure cooker dan jimat gas...
ReplyDeleteasslm Kak Rose...sedap pula bile tgk rendang ayam pencen ni memalam...ade lagi x...lapo trs jadinye...hehe
ReplyDeleteRos, ni la first time bli ayam pencen... nak tegelak pun ada gak masa masak tu... berebut orang bli!
ReplyDeleteibundo,
ReplyDeleterebus dulu guna pressure cooker kejap je dah empuk dan daging dia pun x liat dah... boleh relai dari tulang dah... lembut sangat, jd x takut terselit celah gg la..
FSL, sekejap jer masaknya dan mmg sangat menjimatkan!
ReplyDeleteQH, ada lagi ni... esok boleh cicah ngan roti pulak kuah dia... sedap hingga menjilat jari! he he he
ReplyDeleteSalam kak Rose...mmmm sedapnyer rendang.. erma tak pernah lagi masak guna ayam pencen.. katanyer kena pandai masak kalau tak liat.. erma lak takde pressure cooker.. nampak sedap mkn rendang ngan nasi panas2 sedapnyer kak..nyum3
ReplyDeleteteringat kat ummi faa..dia suka masak ayam pencen n faa suke mkn ayam pencen rendang dia buat...
ReplyDeleteyg akak punye pon sedap nmpak gayanya..huhu
Erma, rasanya kalau x de pc tu kena masak lama baru lah empuk... x la tercabut gg nnti kan! dengan pc kak rose masak dalam 30minits jer dah siap!
ReplyDeletefaa, kak rose x pernah buat pun... tp bila try buat rendang cenggini, mak ai! sedap lak! gaul dengan nasik panas2 mmg terangkat!
ReplyDelete