BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram kacang bendi, cuci dan toskan
1 camca besar sos tiram
Sos ikan secukupnya
Secubit gula
1 camca besar jus asam jawa
1 biji telur, dipukul sedikit
1 biji bawang besar saiz sederhana*
2 ulas bawang putih*
1 biji lada merah*
7 biji cili padi merah Thai*
1 camca besar udang kering, rendam dan toskan*(*ditumbuk lumat)
Sedikit air
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan ( x sempat nak tabur hiasan segala... terus je ngap!)
CARA MEMBUATNYA ;-)
- Bendi hiris serong nipis2. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, tambah sos tiram, jus asam jawa dan secubit gula, kacau rata dan tuang air.
- Bila mendidih, masukkan bendi tadi, gaul rata dan masak hingga bendi lembut. Curah telur pada bahagian tepi kuali, bila mengeras sedikit, gaul rata bersama bendi. Tambah sos ikan secukup rasa. Masak hingga kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang dan bawang goreng..
Salam Kak Rose...sedapnya..bendi ngan nasi panas2..lapo la pula ptg2 ni
ReplyDeletesedap nih! sedap nih! kalo gantikan bendi ngan kacang botor pon sedap..
ReplyDeleteSaya pun suka kak, masak mcm ni, nasi panas2, lepas tu lembut2 sikit...hmm..
ReplyDeleteSalam kak ros,iza klu masak macam ni,suka ratah aje...
ReplyDeletecantik kejadiannya... sedap ratah, sedap juga makan dengan nasi panas!
ReplyDeleteassalamualaikum kak ros...sedapnya sayur bendi tu makan panas mmg best...:)
ReplyDelete