Wednesday, June 20, 2012

Ayam ungkep

Asalamualaikum dan selamat pagi semua..... pepagi kak rose dah tayang ayam yg kak rose masak petang semalam.... ingatkan anak nak balik nnti nak makan, tapi rupanya baru nak balik pagi ni sbb nak kena kemas dorm tu dulu baru boleh balik. jadi lauk yg kak rose dah siap masak ni terus saja masuk dalam fridge, sbb malam mmg kami jarang makan nasik. so kira ari ni lauk dah siap lah tinggal panaskan semua saja. lagi pun pagi ni kak rose nak kena tolong kawan yg nak siapkan tempahan biskut raya..... wah dah nak raya je rasanya, tp puasa x lak pulak nak rasa dulu!

ayam ungkep ni pernah buat dulu dan resepi dari nduk hana, mekasih ya nduk sekali lagi kak rose kongsikan kat sini ya..

Ayam Ungkep~ by Hana
Bahan-bahan
  • 500g ayam - dipotong kecil (kak rose guna 3 kpg whole leg)
  • *3-4 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 sudu makan ketumbar
  • *1 sudu makan jintan putih
  • *1-2cm kunyit hidup
  • *1cm halia
  • *5-6 bijik cili padi - jika ingin ungkep pedas
  • 2 batang serai - ketuk. kali nih blend@tumbuk jerk skali
  • sedikit air asam jawa@ sekeping asam keping
  • garam
  • air

Cara-cara
  • tumbuk@blend bahan yg bertanda *.
  • panaskan minyak. tumis bahan tumbuk dan juga serai hingga pecah minyak.
  • masukkan ayam. tambahkan air sedikit. tutup piyuk@koli. masak hingga ayam masak.
  • masukkan air asam jawa@asam keping dan juga garam. jika suka leh letak serbuk perisa.
  • bila dh agak kering tutup api. hidangkan ngan nasi putih panas.

2 comments:

  1. Sedapkan Rose makan ayam ungkep! Bertambah-tambah nasi...

    ReplyDelete
  2. kalau orang jawa yang masak pasti penak..
    tapi kalau kat rumah nak masak kena buat sikit aje..sendiri makan gitu..:)))

    ReplyDelete