panjangnya merapu meraban kak rose! nak citer pasal ayam jer tp dah terlajak kemana pulak kan.... resepi ni kak rose amik dari rumah Yatie, yg asalnya dia pun amik dari dapur CMG.... kak rose ni hari2 pun selongkar dapur CMG, maklumlah sifu masak2 yg banyak boleh dirujuk kat situ...
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1/2 ekor ayam, potong 9 atau 10 bahagian (kak rose guna 3 kpg whole leg)
- 1 1/2 inci halia muda, hiris
- 1 biji bawang besar hiris
- 3 ulas bawang putih, diketuk
- 1/4 cawan kicap manis
- 1 cawan air
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 tangkai cili merah, hiris
- 5 biji cili padi-hiris, Yatie tambah sbb nak pedas sikit
- 1 btng serai-di ketuk, Yatie tambah
- 1/2 camca teh cuka makan
- 1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
- Sedikit serbuk kunyit
- Sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan perap dengan jus limau nipis dan garam sekejap. Cuci kembali dan cucuk dengan garfu dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Perap 45 minit.
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan ayam dan goreng hingga ayam sedikit perang. Masukkan kayu manis, halia dan bawang putih, kacau rata. Tuang air dan kicap manis, bila mendidih, perlahankan api, renih hingga ayam empuk.
- Masukkan bawang besar, cuka makan, cili merah dan lada hitam, masak sekejap dan jika nak kuah lebih, tambah sedikit air, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat...Selamat mencuba..
makan dengan nasi panas2 bersama sayur kegemaran cik abe.... peria goreng dengan udang!
salam Kak Rose
ReplyDeleteaduh kesian nya kenapa lah tertinggal beg uncang tu?ada barang berharga ke dlm tu contoh ic ke ape kalau tak susah jugak tu kak Rose dah dpt udang banyak beg pulak trtinggal
tapi memang sedap lah menu peria goreng udang tu, ayam pun sodappp nak2 kalau panasss
walau ringkas tapi menyelerakan menu kak rose ni, Yatie pun kdng2 mcm tu gak..binggung nak masak apa terus selongkar dapur kawan2...plan nak masak lain mesti jadi lain..selera mcm2..semuanya nak di cuba..he3..
ReplyDeleteSalam, Kak Rose. Mudah2an Allah akan menggantikan dgn yg lebih baik dr beg uncang tu...
ReplyDeletePeria goreng udang tu buat sy kecurrrrrrrr!!
sekarang ni kena makan ayam je la. ikan, seafood semua dah mahal
ReplyDelete