resepi dari Myr oleh cikgunita, mekasih ya kerana share resepi pebret kak rose ni.... izinkan kak rose kongsikan kat sini lak ya. siksa sungguh keras tangan kak rose nak buat calong kelongsong tu... ada saja yg terbarai2 jadinya! haissshhhhh!!!
Bahan-bahan
- 2 cawan sagu biji.
- 2 cawan kelapa parut putih
- 3 sudu makan gula merah
- 3 sudu makan gula pasir
- secubit garam.
- 10 calong daun pisang. Lidi penyemat
Cara-cara
- Basuh sagu dan toskan 5 minit.
- Gaulkan sagu dengan kelapa. Tambahkan garam.
- Campurkan gula merah dengan gula pasir.
- Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang. Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan akhirnya masukkan 1 sudu campuran sagu.
- Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit. Siap.
kita suka mkn ni tapi xpandai buat...huhuhu
ReplyDeleteni kalau kita buat mesti terkial2 nak tutup kelongsong tu.. pas tu time makan berterabur.. hihihi..
ReplyDelete