walau hati manyak sedey sbb komen kat bawah tu masih x berjaya nak bukak, tp hidup dan mengupdate ni kena teruskan jugak kan.... sayang jugak kalau terus terbiar.... since kita dah mulakan, baik saja diteruskan wpun banyak cobaan nya. puas menggogle sana sini cari tutorial camner nak atasi masaalah ni... tp belum terjumpa lagi...
sambil tu datang rajin jugak, maka buatlah popia ni banyak2 dan frozenkan.... intinya kak rose cuma bubuh sayur2an sengkuang, carrot n togeh dan isi ayam. simple je kan. pas dah lipat2 gulung tu masuk dulu dalam freezer sebelum dipack kecik2..... untuk elakkan melekat antara satu sama lain dan senang nak keluarkan bila nak goreng nnti....
bila dah beku baru masuk dalam zipper bag ni simpan dalam freezer untuk kegunaan bila2 diperlukan... kalau bli kat pasar malam tu sebiji dah 70 sen, baik la buat sendiri kan...
senang kan... bila nak, keluar dari fridge terus goreng dengan api kecik.... kalau idak, hangus ler.... x payah nak thaw dulu.
Rajinnya buat popia...simpan lagi tu dalam freezer...adeeehh kalau kami buat begini, tak panjang umur popis dalam freezer sebab seisi rumah memang hantu popia! Selagi belum habis, selagi tu tak berhenti membedalnya...
ReplyDeleteAs'salam kak Rose
ReplyDeleterajinnya buat banyak2, tapi memang betul bila teringin nak makan hanya tinggal goreng aje. ct pun ada stok kulit popia dalam freezer, tak tahu bla nak mengulung macam kak Rose ni :)
Rajinnya Kak Rose...buat popia byk2 pas tu simpam dalam freezer...senang kan ..kalau org dtg muncul tetiba depan rumah..leh terus je goreng popia kan...
ReplyDeleteNak tlg problem kak rose pasal ruang komen yg kak rose tak leh nak bukak tu memangla cek pun tak arif pasal2 IT ni....maaf ya kakkk..
Amie, masa vit r tu datang kena buat la cepat2 dan sementara nak bujang ada dirumah... pebret dia nih. tp ni pun kejap je abes!
ReplyDeleteCT, kena rajinkan diri agaknya, nnti kulit tu terbiar rosak pulak jadinya...sayang je!
ReplyDeletecik cek, x sempat orang datang, anak bujang kak rose mmg pebret dengan popia nih... kejap je leh abes!
ReplyDeleteAlhamdullilah, dah setel. terima kasih banyak2 pada Sunah Sakura yg tolong guide kak rose nak selesaikan masaalah ni...maklumlah buta IT!
Kak rose, selalu saya simpan dalam freezer kulitnya akan koyak dan bila goreng of course isinya keluar. Apa tips untuk atasi masalah ni.?
ReplyDeletekak, ayam tu tak payah goreng ya
ReplyDeleteKak nak tnya,,lpas gulung msk pti kan..ltak kt beku ke kt pti biasa 2?
ReplyDeleteKak nak tnya,,lpas gulung msk pti kan..ltak kt beku ke kt pti biasa 2?
ReplyDeleteNak tanya, inti sayur tu nk tumis dulu ke sebelum di frozen kan ?
ReplyDeleteAssalam.
ReplyDeletefida nk tnya...jika xbgi kulit popia tidak melekat 1 sama lain bila nk dimasukkan dlm plastik frozen biasa tuk difrozen cmner cara yg mudah??
terima kasih kak bg info ni
ReplyDelete