balik dari bank tu sambung bako samosa ni..... sambil biasalah mengadap pc. bila dah ting! tengok lah samosa kak rose yg dah jadi kelam! tp x pe sbb tersangatlah rangupnya kulit dia tu... mekasih ya Ros bagi idea menu cenggini....
resepi inti sadin kak rose cnp dari blog cikmanggis. mekasih ya.
Bahan-bahannya:
1 labu bawang besar...potong dadu kecil.
2 ulas bawang putih...cincang halus.
2 tbsp serbuk kari ikan...bancuh dengan sedikit air.
1 tangkai daun kari.
2 biji kentang.-potong dadu kecil
garam dan gula secukup rasa.
1. gelek roti hingga nipis dan potong sedikit tepinya
2. letak sesudu inti dan lipat 3 segi
3. tekan tepinya dengan menggunakan garpu. buat kedua2 belah roti - depan dan belakang
4. panaskan minyak dan goreng samosa dengan api perlahan hingga kedua2 belah permukaan roti garing. angkat dan keringkan minyak dengan paper towel.
(kak rose sapu butter dibawah dan telor diatas samosa dan bakar)
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta bawang merah hingga wangi.
- Masukkan rempah kari dan tumis hingga naik baunya.
- Masukkan sardin ,kentang,garam dan gula serta daun kari.Masak hingga kentang empuk.
- Jika perlu tambahkan sedikit air supaya kentang cepat empuk.
- Masak hingga kuahnya kering dan lenyek dengan sudip agar sardin hancur.
1. gelek roti hingga nipis dan potong sedikit tepinya
2. letak sesudu inti dan lipat 3 segi
3. tekan tepinya dengan menggunakan garpu. buat kedua2 belah roti - depan dan belakang
4. panaskan minyak dan goreng samosa dengan api perlahan hingga kedua2 belah permukaan roti garing. angkat dan keringkan minyak dengan paper towel.
(kak rose sapu butter dibawah dan telor diatas samosa dan bakar)
duk dlm list lagi samosa ni. suke la tengok cantik kejadiannya tu kak
ReplyDeletekak rose sedapnyer, dan mudah nak try wat untuk anak2 bekpes sebelum g skolah... thanks akak for the resepi.. psst jemput mai ke blog na.. x seberapa pun baru nak berjinak2...
ReplyDelete