Monday, January 30, 2012

Ayam blackpeppper

lunch sempoi hari ni.... lauk yg senang dsediakan dan sedap pulak tu.... dan dah tayang berulang2 lauk sedap nih.... x kisahla kan, sendiri masak dan sendiri makan pasti nak yg sedap ditekak sendiri.... mungkin ada yg x suka dengan ayam yg dimasak cara cenggini, masing2 punya citarasa sendiri kan.... resepi ni asalnya dari Nor yg menggunakan udang, tp since kak rose ni ada alahan dengan semua seafood so kak rose gantikan dengan ayam... (ari tu dapat bli fillet ni dengan rm9.90/kg. murahkan..... bli banyak2, nak wat sate pun boleh ni!) apa pun tetap sedap buat kak rose n keluarga.... Nor, terima kasih sekali lagi

Bahan-bahan
350gm udang ~ saiz sederhana (kak rose gantikan ngan ayam fillet)
brokoli secukupnya
1 labu bawang besar ~ dipotong
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1/2 in halia ~ dihiris halus
3 sudu besar sos blackpepper
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh serbuk kunyit
minyak
capsicum merah ~ optional (kak rose x de stok, gantikan dengan cherry tomatoes!)


Cara
Perap ayam bersama garam dan serbuk kunyit.
Panaskan sedikit minyak dan goreng ayam hingga 3/4 masak. Ketepikan.
Sementara tu kukus brokoli selama 5 minit dlm air panas mendidih dan angkat. (kak rose buh sikit garam)
Susun atur brokoli dlm pinggan.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan bawang besar dan goreng hingga bawang hampir layu.
Masukkan sos blackpepper dan sos tiram. Kacau hingga wangi dan masukkan ayam.
Kacau2 sekejap. Jgn terlalu lama, nanti ayam menjadi overcook.
K.Nor dah tak masukkan garam sbb dah ada rasa masin dr garam yg kita perap dgn ayam dan juga dr sos tiram dan sos blackpepper.
Terpulanglah pd selera masing2, samada nak tambah garam lg atau masukkan gula skit.
Masukkan capsicum yg didadukan dan kacau sekejap.
Padamkan api dan bolehlah diletak atas pinggan yg dah diatur brokoli.
Siap!! dan boleh la menjamu selera ya.............

11 comments:

  1. salam kak rose....fuhhhh dah berpeluh liza ni...sedapnya rasa pedas blckpepper tu...hihhihi

    ReplyDelete
  2. mesti sedappkan... dikelilingi brokoli lagi..

    ReplyDelete
  3. asslm...sedapnya klau dpt mkn aym ni...mmg suka yg pedas2...nyummm2

    ReplyDelete
  4. Hi kak rose. tengah blogwalk terjumpa blog nih. menarik sangat topik2 makan dan resipi di sini. wife pun suka. Nanti kak rose jenguk2 la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com Topik ialah review tempat2 makan yg saya pernah visit dan share dengan bloggers lain. Dan kak rose register sebagai follower jugak ok? TQ TQ TQ maklum la yer blog baru nih sunyi skit hehehe

    ReplyDelete
  5. wah kak rose,sedap nampak tu..suri sejak terliur brokoli yg k.rose masak masa preggy ari tu,,tiap kali tgk brokoli mesti ingat k.rose hehe
    -k.rose,HBL tu kat mana ye??cam menarik je tu..nanti ada alasan nk makan luar hehe

    ReplyDelete
  6. Liza, cubalah... sedap makan dengan nasik panas2... bepoloh2 makan!

    ReplyDelete
  7. Masya, brokoli yg fresh mmg sedap... jangan over cook sudah la.

    ReplyDelete
  8. Qasey Hiney, taruk black pepper banyak2.... biar berasap tinger baru puas makan!

    ReplyDelete
  9. Papa-Ntiq, terima kasih singgah sini... do come again kalau sudi.... kak rose pun dah g tengok review makan2 kat ur blog... banyak tempat makan yg sedap2 nih... leh blanja?

    ReplyDelete
  10. Suri... wah! nampak brokoli ingat kak rose ya.... he he he mmg suka ngan brokoli nih!

    HBL tu kat jalan Mat Sirat... dekat dengan warisan gamat... tp bukan la restoran... kedai makan jer. kalau dari Kuah dia kat sebelah kiri... dah makan nnti bg feedback ya. sedap x?

    ReplyDelete
  11. Menu fav cek ni...ada brokoli lagi...suka sgtnya makan brokoli..:)

    ReplyDelete