Thursday, December 1, 2011

Rojak tepung pulak!

rojak tepung ni lama sangat dah rasa nak buat, entah dah berapa kali bli sengkuang tp x terbuat jugak. pagi ni terasa sangat nak buat jugak dan telah merajinkan diri g kedai untuk dapatkan semua bahan2 basah ni.... sengkuang yg bli ari tu pun dah x leh nak guna, terpaksalah bli yg baru pulak.... nasib baik semua bahan ada kat kedai tu.... jom kita tengok resepinya yg kak rose cnp dari rumah hana yg dah entah kemana menghilangnya! anyway mekasih ya nduk!

sengkuang, timun jepun n tepung rojak

taugeh, tempe goreng, salad dan tauhu goreng

Bahan-bahan

UTK KUAH
  • 10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
  • 40g kacang tanah - goreng n blend
  • 40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
  • *segenggam udang kering
  • *sebiji bawang besar
  • *5 biji bwg merah
  • *3 ulas bwg putih
  • gula melaka
  • air secukupnyer - dlm 6-7cwn
  • garam
  • gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
  • 2 cwn tepung gandum
  • satu sudu makan rata yis
  • 3 sudu gula
  • garam
  • air
  • pewarna kuning - optional
  • myk utk deep fry
BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
  • timun - hiris
  • tauhu - goreng n hiris
  • tempe goreng - hiris
  • sengkuang - hiris
  • salad lettuce - hiris
  • kangkung celur (optional) (kak rose x de)
  • taugeh celur (jika suka)
  • telur rebus - belah dua (klu suka goreng la) (lupa lak nak enter frame... kesian telo tu!)
  • kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
  • ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
  • mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee

Cara-cara
  • UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
  • blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
  • masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
  • pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
  • bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
  • UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
  • dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
  • perap adunan selama 1 jam.
  • panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
  • CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)
tepung rojak yg sangat lembut gebussss!

9 comments:

  1. Kak Rose...waaaa...tadi rojak tahu..ni rojak tepung...tak nak ke ngulur2 kat sini...bolehla cek rasa....kan kan..:)

    ReplyDelete
  2. salam kak rose.. tun pernah try resepi kak hana nih.. sedap!!

    ReplyDelete
  3. Ya Allah Kak Rose...rojak tauhu tak buat lagi...kak rose tayang pulak rojak tepung.....hu..hu..hu

    ReplyDelete
  4. cik cek, alamak jauhnya.... x dapek nak ngulur dah!

    ReplyDelete
  5. tun, ni pun kali kedua kak rose guna resepi nih. mmg sedap!

    ReplyDelete
  6. Arizakiah, boleh lah mencuba kalau rajin... otherwise, kedai le jawapnya!

    ReplyDelete
  7. ade lagi tak ni kak rose, nani bawa bekas ni nak tapau balik umah.. :D

    ReplyDelete
  8. Hi Kak Rose, I love this rojak! Da tentu dua pinggan saya lichin kan, ha ha.
    Looks really sedap best!
    Would you mind saya copy satu gambar rokak....?
    Bila I naik angin post about food, I will disply your rojak, credit you.
    BoleK?
    Okay, saya outang you teh tarek lambong tinggi.
    By the way Kak Rose, da berapa teh tarek I outang you? Ha ha ha.
    Have a nice day, stay young, stay beautiful, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.
    ps, gambar da copy hantar Canada.....

    ReplyDelete
  9. Salam akak.. sedapnyer.. kalau kat Johor panggil rojak manis atau gado2 nyum2 sedap tu.. rajinnyer kak.. tang kuahnyer yang bercinta bila nak wat he he he

    ReplyDelete